Wat is domotica nou eigenlijk?

Je hebt het woord vast al eens voorbij horen komen. Het klinkt heel ingewikkeld, ik had zelf meteen de associatie met robots. Deze associatie bleek achteraf niet helemaal onterecht. Toch zijn het geen robots die je in films tegenkomt. Domotica heeft vooral met automatisering te maken. In deze blog lees je wat het precies inhoudt.

Betekenis

Het woord domotica is een samenstelling uit het latijn. Het woord is afgeleid van de woorden domus wat huis betekent en telematica wat staat voor twee apparaten die met elkaar in verbinding staan, denk aan een telefoon.

Maar wat het eigenlijk inhoudt is dat je thuis op kantoor of in welk gebouw dan ook alle apparaten met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld het besturen van je verwarming op afstand, het licht aan en uit doen via je telefoon of je zonnewering die automatisch dicht gaat omdat het te warm dreigt te worden. De mogelijkheden zijn oneindig, we gaan er zelfs naartoe dat je elk denkbaar apparaat kunt koppelen met elkaar.

Wat heb je eraan?

Je denkt natuurlijk: leuk… Maar wat heb ik eraan, het klinkt alleen maar als een heel duur speeltje. En dit klopt ook, het is heel leuk om aan je vrienden te kunnen laten zien. Maar het is wel echt de toekomst. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw huis veel minder energie gaat gebruiken. Dit omdat de temperatuur en dus het verwarmingssysteem, de airco en de zonwering op elkaar aangesloten zijn en op elkaar inspelen. Een heel slim systeem dus.

Wat ook erg handig is, is de beveiliging van jouw huis. Je kunt je slot voorzien van een elektrischslot zodat deze in verbinding staat met jouw telefoon en het alarmsysteem. Zo kun je bijvoorbeeld de deur op afstand opendoen. Erg handig wanneer de kinderen de sleutels vergeten zijn of als de pakketbezorger voor de deur staat en je bent niet thuis.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.