Hier moet je op letten bij de aanschaf van een cv-ketel

Je schaft niet zomaar een cv-ketel aan, dit doe je als je de oude moet vervangen of als deze niet meer naar behoren werkt. Je wilt natuurlijk de beste cv-ketel in jouw woning en het is dan ook belangrijk dat je op een aantal dingen let als je een nieuwe cv-ketel gaat aanschaffen. Misschien wil je wel een moderne combiketel of heb je een bepaald merk in gedachten. Wij hebben drie tips voor je verzameld die je kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Verschillende soorten

Als je een beetje thuis bent in de wereld van de cv-ketels wist je vast wel dat er verschillende soorten ketels bestaan. Vrijwel iedere cv-verwarming werkt op gas, maar er zijn diverse varianten te verkrijgen.

  • Reguliere cv-ketel

De reguliere cv-ketel heeft eigenlijk maar één taak. Deze taak is het verwarmen van water voor de verwarmingsbuizen en radiatoren.

  • Condensatieketel

Een condensatieketel is iets milieuvriendelijker dan de reguliere gasketel. In plaats van dat alle afvalgassen via de schoorsteen verdwijnen, wordt er warmte-energie gewonnen uit de rookgassen.

  • Combiketel

Voor het warme water uit de kraan en douche kun je een geiser of boiler aanschaffen, maar dit hoeft niet. Een combiketel verwarmt zowel het tapwater als het water van de verwarming.

Het vermogen

Nu je weet welke verschillende soorten cv-ketels er zijn en je een keuze hebt gemaakt, kun je gaan kijken naar het vermogen van de gasketel. Er zijn namelijk cv-ketels met allerlei verschillende vermogens. Het vermogen dat jij nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid warmte die je verbruikt. Dit wordt voor een groot deel bepaald door de grootte van de woning, de toegepaste isolatie en het type woning. Een rijtjeshuis verliest minder veel warmte dan een vrijstaand huis.

Warm water verbruik

Naast het vermogen is het ook belangrijk om te kijken naar jouw warm water behoefte. Hoeveel warm water verbruik jij eigenlijk? Dit kun je uitrekenen door te kijken naar hoe groot jouw huishouden is en hoeveel warm water jij en je huisgenoten gebruiken. Hoe meer tappunten er in jouw woning zijn, hoe hoger het warm water verbruik waarschijnlijk is.

Alle verschillende soorten cv-ketels bestellen doe je gewoon online. Kijk goed naar het vermogen en de klasse voor warm water. Dit staat op internet altijd duidelijk beschreven in de beschrijving. Laat je eerst goed informeren voordat je zomaar een nieuwe cv-ketel aanschaft.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.