Een sterretje in de voorruit: wat nu?

Je zit in de auto. Je ziet dat er wegwerkzaamheden bezig zijn en vervolgens schiet er zo een steentje tegen de voorruit aan; er zit in sterretje in het raam. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een sterretje kan zomaar ontstaan. Wat moet je eigenlijk doen als je een sterretje in de voorruit hebt? Kan je dan rustig doorrijden naar plaats van bestemming? Of moet je naar de dichtstbijzijnde garage scheuren?

Van een sterretje naar grote scheur

Een klein sterretje kan geen kwaad, toch? Niks is minder waar, een sterretje kan namelijk in no-time uitgroeien tot een grote scheur. Bijvoorbeeld door temperatuurwisselingen of door het aanzetten van de airco kan een sterretje snel een fikse barst worden. We raden je dan ook aan om niet al te lang door te rijden als je een sterretje in de voorruit hebt zitten. Je hoeft niet meteen naar de garage te rijden, maar het is wel verstandig om dezelfde dag nog een afspraak te maken.

Reparatie of vervangen

Een sterretje kan vaak nog gerepareerd worden, maar een grote scheur niet. Is de beschadiging in de voorruit groter dan een 2 euro muntstuk? Dan is jouw voorruit in de meeste gevallen helaas niet meer te redden en de autoruit laten vervangen is dan nog de enige optie.

Als de voorruit kan worden gerepareerd, is deze reparatie in bijna alle gevallen gratis. Dit bedrag zal worden vergoed door de verzekeraar. Moet jouw hele voorruit vervangen worden? Dan hoef je alleen het eigen risico te betalen. Houd er wel rekening mee dat veel verzekeraars samenwerken met bepaalde schadeherstelbedrijven en je alleen bij deze bedrijven de reparatie vergoed krijgt.

Ruitschade voorkomen

Ruitschade is natuurlijk nooit leuk, maar je kunt schade aan de auto ook heel goed voorkomen. Om ervoor te zorgen dat jij het jaar schadevrij doorkomt, hebben we een paar tips voor je verzameld.

  • Rij langzamer bij wegwerkzaamheden. Er liggen bij werkzaamheden namelijk veel meer steentjes op de weg dan normaal.
  • Houd voldoende afstand op je voorligger. Of het nu een vrachtwagen is of een normale auto, het is altijd verstandig om afstand te houden.
  • Voorkom grote temperatuurverschillen. Een temperatuurwisseling kan namelijk voor een grote barst in de ruit zorgen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.