Veilig werken op hoogte

Wil jij graag de hoogte in gaan? En dit dan niet met een vliegtuig of luchtballon, maar met een hoogwerker? Veiligheid staat altijd voorop als je met een hoogwerker aan de slag gaat. In Nederland zijn er dan ook eisen vastgesteld voor het werken met een hoogwerker. De kans op ongelukken op een grote hoogte is namelijk groot. Je zult een hoogwerker certificaat moeten halen als je daadwerkelijk in een hoogwerker wilt gaan werken.

Certificaat halen

Ben jij nog niet in het bezit van een certificaat, maar moet je binnenkort wel met een hoogwerker gaan werken? Een hoogwerker certificaat halen is dan prioriteit, anders mag je niet de hoogte in. Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Je moet op de hoogte zijn van deze risico’s en weten wat je moet doen bij een ongeluk. In een cursus zul je theoretische kennis en praktische vaardigheden op gaan doen. In één dag zul je je zo goed mogelijk voorbereiden op het examen en direct na de cursus vindt het examen plaats.

Inspecteer de omgeving

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de hoogwerker, is voorbereiding belangrijk. Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Verken altijd het werkgebied voordat je er met de hoogwerker heen gaat. Hoe ziet het terrein eruit? Waar komt de hoogwerker precies te staan? Pas ook altijd op voor elektriciteitsleidingen.

Als je de omgeving hebt geïnspecteerd, kan de hoogwerker geplaatst worden. Zorg dat deze op een stevig horizontaal vlak staat en blijf altijd alert bij weersomstandigheden. De wind heeft namelijk invloed op de stabiliteit van de hoogwerker.

Bescherming

Als je de hoogwerker in gaat, is het ontzettend belangrijk dat je persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Denk bijvoorbeeld aan een valbeveiligingsgordel en een valharnas. Als de hoogwerker omvalt, dan zal het harnas ervoor zorgen dat je niet uit de werkbak geslingerd wordt. Vaak zijn er in het bedrijf waar je werkzaam bent ook een aantal regels opgesteld. Zorg ervoor dat je deze regels kent en je er aan houdt.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.