3 belangrijke lasbenodigdheden voor een lasser

Lassen is een specialisme op zich. Lasverbindingen zijn vaak eenvoudiger en sneller te realiseren ten opzichte van andere verbindingstechnieken zoals boutverbindingen. Er bestaan tientallen verschillende lasprocessen die allen hun eigen kenmerken hebben. Hoewel deze verbindingstechniek voornamelijk in de wektuigbouwkunde wordt gebruikt, kennen we in Nederland veel handige klussers die de techniek ook onder de knie hebben. Het is echter uiterst belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen wanneer u laswerk wilt verrichten. Dit geldt zowel voor uw eigen veiligheid als voor het juiste eindresultaat. In dit artikel bespreken we de 3 belangrijkste lasbenodigdheden voor een lasser.

 

1. Beschermende werkkleding

Veiligheid staat voorop! En daarom staat beschermende werkkleding ook op nummer één. Dit is niet alleen nodig ter bescherming tegen de warmte die vrijkomt, maar ook ter bescherming van uw ogen. Alle kleding die beschermt bij laswerkzaamheden horen gecertificeerd te zijn en te voldoen aan de norm NEN-EN-ISO 11611. De speciale brandvertragende werkkleding beschermt u tegen vonken, lasspatten, vlamvorming, UV- en IR-straling. De werkkleding van een lasser bestaat daarom uit de volgende producten:

  • Laskap
  • Lashandschoenen
  • Lasschoenen
  • Beschermend lasschort
  • Hittebestendige overall
  • Lasmouwen

 

Bij het aanschaffen van een laskleding is het belangrijk dat het materiaal niet té stug is. De kleding dient comfortabel te zitten zodat u het laswerk goed kunt uitvoeren.

 

2. Lasapparatuur

Doordat de diversiteit aan lasprocessen bestaan er verschillende typen lasapparaten. Het is daarom ook zeer belangrijk om een goede voorbereiding te treffen wanneer u aan de slag gaat met laswerk. Het kiezen en vragen naar de details over de juiste apparatuur kunt u het beste doen bij merken die lasapparaten voor alle lasprocessen aanbieden. Een voorbeeld hiervan is Migatronic. Afhankelijk van de materialen en het type lasproject zijn er veel verschillende apparaten te koop. Voor zowel beroepslassers als hobbyisten maakt goede apparatuur het werk een stuk makkelijker! Heeft u een éénmalig lasproject? Dan raden wij u aan om de benodigde apparatuur te huren.

 

3. Lasgereedschap

Met beschermende kleding en de lasapparatuur kunt al aan de slag, maar om het werk op de juiste manier verrichten heeft u ook speciaal lasgereedschap nodig. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld lasdraad, positioneringsklemmen, bikhamers en lastangen. Ook hiervoor geldt dat de benodigde gereedschappen afhankelijk zijn van het type lasproces en project.

 

 

 

 

 

 

Een goede voorbereiding op laswerkzaamheden is essentieel en mag niet overgeslagen worden. Gaat u binnenkort aan de slag met laswerkzaamheden? Dan raden wij aan om bij een specialist passend advies te vragen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.