Woning verhuren? Lees hier waaraan je moet denken.

Als je je woning wil verhuren in Nederland, is het van belang om op de hoogte te zijn van de Nederlandse huurmarkt en een aantal wettelijke bepalingen. Je moet eerst overwegen welke huurprijs je wil vragen, wie voor jou de ideale huurder is en of je de woning voor onbepaalde tijd wil verhuren.

Welke huurprijs vragen voor de woning?
In Nederland kunnen huurwoningen behoren tot twee categorieën: de sociale huurmarkt en de vrije (geliberaliseerde) huurmarkt. Voor een sociale woning is de maximale huurprijs vastgelegd door de overheid. De maximale kale huurprijs wordt bepaald door middel van het zogenaamde puntensysteem (ook wel woningwaarderingsstelsel genaamd). Op basis van de oppervlakte van je woning, de WOZ-waarde, het energielabel, het aanwezige sanitair, de buitenruimten en dergelijke, wordt een aantal punten toegekend. Een huurwoning met een puntenscore van minder dan 146, wat overeenkomt met een maximale huurprijs van 717,97 euro per maand (juli 2016), behoort tot de sociale huurmarkt. Woningen die een puntenscore halen vanaf 146 en hoger, behoren tot de vrije of geliberaliseerde huurmarkt. In de vrije huurmarkt bestaat er geen maximale huurprijs. Het zijn de actuele marktprijzen die je moet nakijken om een redelijke huurprijs voor je woning te bepalen.

Aan wie verhuren?
Denk er ook over na aan wie je je woning wil verhuren. Het is mogelijk om bij bepaalde instanties een screening van een huurder aan te vragen. Tot het screenen van een huurder behoort onder andere een legitimatiecheck, de toetsing van de financiële situatie van de huurder, de toetsing van de werkgever en een controle of de huurder niet op een zwarte lijst staat.

Gemeubileerd of niet?
Voor een sociale huurwoning wordt aanbevolen om deze gemeubileerd te verhuren. Een huurwoning in de vrije markt kan al dan niet gemeubileerd verhuurd worden. Bedenk dat expats (personen uit het buitenland die tijdelijk voor hun werkgever in Nederland werken) over het algemeen op zoek zijn naar een ruime gemeubileerde huurwoning.

Kijk op http://www.premiumhousing.nl/ voor meer informatie over het huren van een huis.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.