Veel gestelde vragen zonnepanelen

Hieronder staan de meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Wat is het voordeel van stroom opwekken met een zonnestroomsysteem?

Een zonnepaneelsysteem van 4 panelen levert ca. 400 kWh per jaar, dat is meer dan 10-15 van het elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden. U bespaart op uw energierekening, bij het huidige elektriciteitstarief, ongeveer € 70,- op jaarbasis.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een PV-paneel bestaat uit meerdere kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is opgebouwd uit zeer dunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen – onder invloed van het zonlicht – een spanningsverschil ontstaat. De zonne-energie wordt via een omvormer aangesloten op uw eigen elektriciteitsnet.

Als de zon weinig schijnt, heb ik dan stroom?

Ieder beetje zonlicht is bruikbaar voor de omzetting in elektriciteit, ongeacht of het om directe of indirecte instraling gaat. De opbrengst is echter het grootst bij volle zon.

Hoe weet ik of het systeem stroom levert, en hoeveel?

Of de panelen stroom leveren, is te zien aan het lampje op de inverter. Als dit continue brandt, dan wordt er stroom geleverd. Hoeveel stroom er geleverd wordt, kunt u zien op een opbrengstmeter welke zit aangesloten op de inverter. Via een zender wordt dit naar een display gezonden en kunt u uw productie op elk moment in de huiskamer bekijken, of via de pc-onvanger bekijken en bewerken op uw computer.

Wat gebeurt er met de stroom die mijn zonnepanelen opwekken?

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken wordt direct gebruikt in de apparaten die u aan hebt staan, zoals een koelkast, een vriezer, een ventilatiesysteem e.d. Als u meer stroom nodig hebt dan uw zonnepanelen leveren, dan levert het elektriciteitsnet stroom bij. Mocht u minder stroom nodig hebben dan uw systeem opwekt, gaat de stroom het net in. Indien u een oude meter in de meterkast heeft met een draaischijf is de kans groot dat deze terugdraait. Bij een nieuwe digitale meter is dit niet het geval.

Levert het systeem stroom als de elektriciteit uitvalt?

Nee, het systeem levert geen stroom als de elektriciteit uitvalt. Het is onveilig als het systeem stroom kan leveren als de netspanning afwezig is. Immers, als u iets aan uw elektrische installatie wilt doen, schakelt u ook de netspanning uit en als het systeem dan stroom zou leveren, zou een gevaarlijke situatie ontstaan.

Hoe moeten de zonnepanelen onderhouden worden?

Zonnepanelen vereisen nagenoeg geen onderhoud. De panelen regenen schoon. Het wordt wel aangeraden om af en toe te controleren of geen hardnekkig vuil op de panelen zit. Dit kunt u verwijderen met water en een zachte borstel.

Is het systeem weerbestendig?

Ja, als de panelen op de juiste manier zijn aangebracht zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals storm, hagel, sneeuw en zware vorst.

Moet ik voor een PV-systeem een extra verzekering afsluiten?

Aangezien een PV-systeem meestal onder de opstalverzekering valt, hoeft u geen aparte verzekering af te sluiten. Wel raden we u aan uw verzekeraar te informeren dat u een PV-systeem heeft geplaatst.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.