Soorten beglazing: info & tips

Bij de aankoop van ramen en deuren is een van de belangrijkste vragen: welk type beglazing wilt u? Er bestaan verschillende types: enkel glas, dubbel glas en driedubbel glas.

Enkel glas bestaat uit slechts één glasblad. Aangezien de isolerende eigenschappen niet erg goed zijn, wordt dit type niet meer geïnstalleerd in een nieuwbouw of renovatie.

Dubbel glas is de nieuwe norm. Deze vensters bestaan uit twee glasbladen met daartussen een edelgas. Dit gas zorgt voor een betere isolatie. Dubbel glas laat dus veel minder warmte door dan enkel glas.

Driedubbel glas bestaat uit drie glasbladen en isoleert nog beter dan de vorige twee types. Wie passief bouwt, kiest best voor dit soort ramen. Let wel op dat het gewicht aanzienlijk toeneemt. Er zijn dus enkele technische beperkingen bij deze keuze.

Speciale beglazingen

Naast de voorgaande soorten zijn er nog bepaalde extra’s waarmee u uw beglazing kunt uitrusten, bijvoorbeeld:

Een zonwerende coating, waarbij een speciale reflecterende laag meer zonnestralen tegenhoudt. Hierdoor blijft het binnen koeler. Dit type beglazing wordt meestal aangeraden door een verandabouwer, omdat een veranda grotendeels uit glas bestaat.

Veiligheidsglas, dat versterkt is om de barst weerstand te verhogen. Veiligheidsbeglazing in veel landen verplicht wanneer er ramen zijn die tot aan het vloerniveau komen om ongelukken te vermijden.

Glas en profielen in balans

Het is belangrijk om de beglazing en de profielen (in aluminium of kunststof) op elkaar af te stemmen. Want een driedubbele beglazing op profielen die nog veel warmte/koude doorlaten zijn niet bepaald een goede keuze. Voor een optimale isolatie moet alles bij elkaar passen. Vraag raad aan uw installateur voor meer informatie.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.